نگاهی به فدراسیون ورزشی زنان
این فدراسیون برای اولین بار در سال 1369 توسط فائزه هاشمی، نایبرئیس وقت کمیتهملی المپیک و به دلیل محدودیتهای فراوانی که در آن زمان برای ورزشکاران زن مسلمان وجود داشت و باعث میشد آنها نتوانند در میادین بینالمللی عرضاندام کنند، راهاندازی و تاسیس شد. خوانآنتونیو سامارانش، رئیس کمیته بینالمللی المپیک (IOC) و شیخاحمد فهدالصباح، رئیس شورای المپیک آسیا (OCA) هم از این طرح استقبال کردند تا فدراسیون کارش را با قدرت آغاز کند.
دقیقا دو دهه بعد و در سال 1389 به دلایل نامشخص و پس از کمرنگشدن تدریجی نقش این فدراسیون، شاهد انحلال و توقف فعالیت آن شدیم. بیستم مردادماه همین امسال بود که جلسهای مشترک بین وزیر ورزش و جوانان و معاونانش با رئیس و دبیر کمیتهملی المپیک به انجام رسید و در این جلسه تصویب شد دوباره فدراسیون مذکور برای رشد و توسعه ورزش بانوان راهاندازی شود. اتفاقی که پس از پنج ماه رخ داد و الهه عربعامری بهعنوان سرپرست آن برگزیده شد.
بازگشت عربعامری بعد از دو سال
الهه عربعامری؛ فردی است که اهالی فوتبال با او آشنا هستند. عربعامری در سال 93 به جای فریده شجاعی بهعنوان سرپرست نایبرئیس فوتبال بانوان انتخاب شد و در طول مدتی که در این سمت کار کرد، بهرغم تلاشهای فراوانی که انجام داد، منتقدان سفت و سختی داشت که مدام به او و تصمیماتش انتقاد داشتند و خیلی از آنها، عربعامری را متهم به غیرفوتبالی بودن میکردند. حتی برخی مربیان نامههایی به مهدی تاج و رباب شهریان ارسال کردند و خواهان کنار گذاشتن عربعامری از ریاست کمیته فوتبال بانوان شدند. در دوران حضور عربعامری یک قهرمانی برای تیم ملی فوتسال بانوان در رقابتهای جام ملتهای آسیا به ارمغان آمد، اما او نهایتا در سال 95 از پست خود استعفا داد؛ استعفایی که حرف و حدیثهای زیادی پشت آن وجود داشت.
استعفا یا برکناری؟
استعفای عربعامری خبری بود که در رسانهها منتشر شد. مهدی تاج هم با سرعت بسیار زیاد با این استعفا موافقت کرد. عدهای بر این باور بودند که اعتراضات گاه و بیگاه به ریاست عربعامری از طرف مربیان و پیشکسوتان فوتبال بانوان باعث شد او چنین تصمیمی بگیرد و با استعفای عربعامری موافقت کند اما اندکی بعد محمود گودرزی، وزیر وقت ورزش و جوانان از دلیل اصلی این اتفاق رونمایی کرد: «ایشان از طرف وزارت ورزش و جوانان کنار گذاشته نشدند بلکه یک نامه از سازمان بازرسی آمد که این خانم برای ادامه کار منع دارد. ما هم این موضوع را به فدراسیون ابلاغ کردیم. طبیعی است که نمیتوانیم فراتر از قانون عمل کنیم.»
سراج: باید تحقیقات لازم صورت بگیرد
در همین رابطه ناصر سراج، رئیس سازمان بازرسی کل کشور در گفتوگوی اختصاصی با «فرهیختگان» در این باره بیان کرد: «در این خصوص باید تحقیقات لازم صورت بگیرد و سپس تصمیمگیری میکنیم. فعلا اطلاعی از جزئیات ماجرا ندارم.»
عربعامری: در کار فدراسیونها دخالت نمیکنیم؛ بازوی آنها هستیم
الهه عربعامری در گفتوگو با «فرهیختگان» درباره بازگشتش به ورزش و حضور در فدراسیون اسلامی ورزش زنان، گفت: «بنده بهعنوان کارشناس خدمت دکتر سلطانیفر رفتم و درباره راهاندازی مجدد فدراسیون صحبت کردم و اینکه چرا نباید این فدراسیون فعال باشد. ایشان هم از افراد مختلفی نظرخواهی کردند و من را مناسب دیدند تا بهعنوان سرپرست کارم را آغاز کنم.»
وی درباره راهاندازی مجدد این فدراسیون بعد از هشت سال و اینکه آیا حضور این فدراسیون در این برهه لازم است یا خیر، بیان داشت: «موفقیتهای کنونی بانوان در رشتههای مختلف ورزشی مرهون همان 20 سالی است که فدراسیون اسلامی ورزش زنان مشغول بود. ما در چهار دوره از این مسابقات شرکت داشتیم. فدراسیونها هم در این سالها پیشرفت قابلتوجهی در ورزش بانوان داشتهاند اما ریشه این کار در فدراسیون ورزشی زنان نهادینه شد و این یک واقعیت است. ما نیروهای خیلی خوبی در زمینههای مختلف قهرمانی، آموزشی، اجرایی و فنی پرورش دادیم. حالا هم بعد از تعطیلی به وجود آمده، کار بسیار دشواری پیش روی ماست. فدراسیون ما یک فدراسیون فراملی به حساب میآید و باید نیروها جمع شوند. من بهعنوان سرپرست ابتدا باید مقدمات مجمع را ترتیب بدهم تا رئیس مشخص شود. معلوم نیست که خودم بخواهم کاندید بشوم یا خیر. تنها چیزی که قطعی است این خواهد بود که مقر مجمع در تهران است و دبیرکل هم ایرانی خواهد بود.»
عربعامری درباره موازیکاری این فدراسیون با فدراسیونهای ورزشی تصریح کرد: «ما نهتنها دخالتی نداریم بلکه بازوی فدراسیونها خواهیم بود. دختران ما برای پیشرفت باید در رقابتهای برونمرزی بیشتری شرکت کنند. یکسری از رشتهها مثل شنا، ژیمناستیک و... هیچوقت اعزامی نداشتهاند و محدودیتهایی وجود داشته است اما در رقابتهای اسلامی که صددرصد بانوان حضور دارند میتوان این امکان را فراهم کرد. ورزشکاران ما نیاز است لباس استاندارد و مناسب داشته باشند تا بتوانند رکوردهای بهتری را به ثبت برسانند. در ثانی وظیفه ما این است تا از دخترانمان که جزء ارزشهای ما هستند حفظ و صیانت کنیم. خیلی از خانوادههای متدین دوست ندارند بچههایشان در رویدادهای برونمرزی شرکت کنند؛ چراکه آقایان هم حضور دارند اما مسابقاتی که ما برگزار میکنیم اسلامی هستند و خانوادهها خیالشان راحت خواهد بود. البته این صحبت من نقض مسابقات فدراسیونها نیست و همانطور که گفتم روی حرفم با خانوادههاست. یکی دیگر از دلایل اهمیت فدراسیون ورزشی زنان این است که ما اعزامهای گلخانهای را از بین میبریم. فدراسیونها به دلیل مشکلات اقتصادی موجود و با توجه به اینکه باید بیلان ارائه کنند و به بحث مدالآوری اهمیت بدهند، مجبورند بهترین ورزشکاران خود را به همه مسابقات اعزام کنند اما ما این فرصت را فراهم میکنیم تا ورزشکاران بیشتری در مسابقات مختلف خود را محک بزنند. بازهم میگویم نه میخواهیم و نه میتوانیم در کار فدراسیونها دخالت کنیم و کاملا حامی آنها هستیم.»
نایبرئیس سابق فدراسیون فوتبال در پاسخ به این ادعا که منتقدانش در دوران حضور او در فوتبال اعتقاد داشتند او یک غیرفوتبالی بوده، بیان داشت: «من یک مدیر ورزشی هستم. تحصیلکرده تربیتبدنیام و از سال 57 مدیریت میکنم. در فدراسیونهای مختلف حضور داشتم؛ از نجات غریق و ورزشهای همگانی تا تکواندو و فدراسیون معلولان. اولین مدال بانوان ایرانی در بازیهای آسیایی و در رشته تکواندو در سال 2002 رقم خورد. وقتی با کمکهای رئیس فدراسیون مسئول امور بانوان بودم و اتفاقات بزرگی را رقم زدیم. در فدراسیون فوتبال هم با کسی مشکلی نداشتم. به خاطر کارهای دانشگاهی و استادی خود باید استعفا میدادم. نه با کسی مشکل داشتم و نه کسی با من مشکلی داشت و انتقادی کرد. در زمان حضورم در فدراسیون فوتبال بود که در مسابقات جام ملتهای فوتسال قهرمان شدیم و رایزنیهای فراوانی را هم در اردن داشتیم و امتیازات خوبی برای بانوان فوتبالیست گرفتیم.»
عربعامری درخصوص صحبتهای وزیر ورزش و جوانان درباره اینکه سازمان بازرسی خواهان منع کارش در فدراسیون فوتبال شد و ابهاماتی درباره کنار رفتنش وجود دارد، پاسخی نداد و اذعان داشت مشکلی وجود نداشته و الان با انرژی فراوان به دنبال بلند کردن بار سنگینی است که روی زمین مانده و همه چیز مورد تایید وزارت ورزش و جوانان است.
بحث دوتابعیتیها مطرح است؟
اظهارات عربعامری و سراج مشخص نکرد ماجرای نامه سازمان بازرسی و کنار رفتن نایبرئیس سابق فدراسیون چه بوده. یکی از مسئولان فدراسیون هم ضمن بیاطلاعی از ماجرای برکناری عربعامری تایید کرد که ماجرا با ابهاماتی همراه بوده است. آن زمان نیز شایعه شد که کنار گذاشتن یا تلاش برای کنار گذاشتن برخی مدیران فدراسیون به خاطر بحث ممانعت از حضور مدیران دوتابعیتی است. اکنون باید منتظر ورود سازمان بازرسی به این پرونده باشیم.
* نویسنده : نوید استاد رحیمی روزنامهنگار